طراحی راه‌حل‌های مبتنی بر بازی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چه زمانی و در چه نقطه ای از گیمیفیکیشن اپلیکیشن استفاده کنیم؟

چه زمانی و در چه نقطه ای از گیمیفیکیشن اپلیکیشن استفاده کنیم؟2
چه زمانی و در چه نقطه ای از گیمیفیکیشن اپلیکیشن استفاده کنیم؟2

یکی از موارد مهمی که از تیم ما تقاضای مشاوره می‌شود این نکته است که صاحبان اپلیکیشن‌ها و سایت‌ها می‌خواهند به محصول خود گیمیفیکیشن اضافه کنند سوال این است که در چه مقطعی از چرخه عمر محصول از عناصر گیمیفیکیشن استفاده شود؟

آیا اصلا گیمیفیکیشن اپلیکیشن برای ما خوب است و…. شاید یکی از دلایل مهم این تقاضا مخصوصا در ایران این موضوع است که چون سایرین به این موضوع علاقه نشان داده‌اند ما هم باید این کار را انجام دهیم و البته هستند کسانی که واقعا فکر شده و برای درگیر کردن یک قشر خاص این تقاضا را از ما دارند در این مقاله سعی داریم به این سوال عمومی جواب دهیم که گیمیفیکیشن در اپلیکیشن‌های شما آیا اصلا باید وجود داشته باشد و اگر بله چه موقع از آن استفاده کنیم.

موقع ساخت اولیه محصول به گیمیفیکیشن اپلیکیشن فکر کنید

خب در یک طراحی ایده‌آل گیمیفیکیشن اپلیکیشن، از همان ابتدای کار باید گیمیفیکیشن در نظر گرفته شود معمولا استفاده از المان‌هایی که پیشرفت کاربران را نشان دهد و کاربران را تشویق کند که قابلیت‌های جدید اپلیکیشن را امتحان کنند در خیلی از اپلیکیشن‌ها مدنظر قرار می گیرد.

البته پیش فرض ما در اینجا این موضوع است که شما می‌دانید که کاربر نهایی شما چه کسی است و این فرد چگونه انگیزه می‌گیرد که از اپلیکیشن شما استفاده کند. اگر این کار را تاکنون انجام نداده‌اید به شدت توصیه می‌شود که قبل از هرچیزی به این مهم بپردازید.

چه زمانی از گیمیفیکیشن اپلیکیشن استفاده کنیم

سفر معنادار کاربران خود را تعریف کنید

اگر به دنبال پیاده سازی گیمیفیکیشن  اپلیکیشن بعد از یک کمینه محصول اولیه یا MVP هستید فهمیدن اینکه مشتریان شما به چه دلیل از محصول شما استفاده می‌کنند بسیار مهم است. این کار باعث می‌شود متوجه شوید از چه فیچرهای گیمیفیکیشنی می‌توانید استفاده کنید.

برای مثال اگر از یک اپلیکیشن در حوزه مثلا دمنوش های گیاهی استفاده می‌کنید مهم است که کاربر از جدیدترین محصولات شما مطلع شود. اگر از یک اپلیکیشن آموزشی استفاده می‌کنید مهم است که کاربر شما بتواند گواهی شرکت در اپلیکیشن شما را داشته باشد یا مشخص شود که چه میزان توانمندی دارد. گیمیفیکیشن در کسب و کار با معنا گره خورده است!

از محرک‌های اجتماعی استفاده کنید

شاید خیلی از اپلیکیشن‌ها را دیده باشید که بعد از مدتی عدم استفاده به شما پیام می‌دهند که به اپلیکیشن ما برگرد. محرک‌های زیادی وجود دارد که می‌تواند کاری کند که کاربر شما بسیار آسان به اپلیکیشن شما برگردد. این یکی از مهم‌ترین توانایی‌های المان‌های گیمیفیکیشن است و استفاده از این محرک‌ها باید از امکانات حداقلی شما محسوب گردد.

همچنین باید همواره در تلاش باشید تا کاربر بتواند تنظیمات خاص خود را داشته باشد و با دادن آپدیت‌های بعدی تنظیمات کاربر را نادیده نگیرید. این یکی از مهم‌ترین ضعف‌های اپلیکیشن های ایرانی محسوب می‌شود که با اینکه به نظر خیلی مشخص است اما معمولا نکاتی به این سادگی رعایت نمی‌شود!

چه زمانی گیمیفیکیشن اپلیکیشن را پیاده سازی نکنیم؟

مهم‌ترین دلیلی که دیگران می‌خواهند گیمیفیکیشن  اپلیکیشن را پیاده‌سازی کنند این است که دیگران این کار را کرده‌اند! به نظر من این دلیل با اختلاف ضعیف‌ترین دلیل برای پیاده سازی گیمیفیکیشن محسوب می‌گردد اگر مخاطب شما از بازی‌ها بیزار است. اگر از محرک‌های اجتماعی تنفر دارد، به هیچ عنوان سراغ گیمیفیکیشن نروید.

البته این مورد در صورتی مشخص می‌شود که شما در تحقیقات اولیه متوجه این قضیه شده باشید. اگر اپلیکیشن شما یک چک لیست باشد یا یک نرم افزاری که به سرعت یک کار خاص را انجام می‌دهد، معمولا استفاده از گیمیفیکیشن خیلی معنادار نیست.

به سرچ گوگل فکر کنید یک گزینه که دقیقا کار مورد انتظار را انجام می‌دهد. اضافه کردن گیمیفیکیشن به سرچ گوگل الزاما تجربه کاربر را از سرچ گوگل تقویت نمی‌کند. شاید حتی این کار تجربه کاربر را خراب کند و آن‌ها را عصبی هم بکند!

چه زمانی از گیمیفیکیشن اپلیکیشن استفاده نکنیم

توصیه های مهم

اگر بخواهیم به صورت خلاصه مراحل تصمیم گیری برای استفاده از گیمیفیکیشن را لیست کنیم باید موارد زیر را در نظر بگیریم:

  1. در نظر گرفتن اینکه چرا کاربر شما از محصول شما استفاده می‌کند(مشکلی که کاربر دارد و راه حلی که شما ارائه می دهید)
  2. فهمیدن اینکه کاربران هدف شما چه میزان از راه حل‌های بازی محور استقبال می‌کنند.
  3. اگر این افراد از گیمیفیکیشن خوششان می‌آید از روز اول این تجربه را برای افراد در نظر بگیرید و به طراحی گیمیفیکیشن از روز اول فکر کنید
  4. اگر می خواهید گیمیفیکیشن اضافه کنید به این فکر کنید که چگونه اضافه کردن المان های گیمیفیکیشن معنای بیشتری به تجربه کاربر می دهد
  5. تست کنید که کاربران از چه فیچرهایی بیشتر استفاده کرده‌اند و از چه فیچرهایی خیلی کم استفاده کرده‌اند
  6. تنها به این دلیل که توانایی فنی پیاده سازی یک قابلیت گیمیفیکیشن را دارید از آن استفاده نکنید. گیمیفیکیشن می تواند اثرات منفی نیز داشته باشد.
کامران حاتمی
کامران حاتمی
حدود 10 سالی است که در حوزه گیمیفیگیشن و طراحی رفتار به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کنم و علاقه زیادی به ترویج این موضوعات در ایران دارم. آقای گیمیفیکیشن یک تیم است و من کامران حاتمی، مدیر این تیم پرانرژی و حرفه‌ای هستم. پیش‌زمینه تحصیلی مهندسی کامپیوتر (از علم و صنعت) و MBA (از امیرکبیر) دارم و در مسیر فعالیتم در حوزه گیمیفیکیشن، مطالعات گسترده‌ای در زمینه‌های نوروساینس، روان‌شناسی و علوم رفتاری داشتم. هم‌چنین کتاب‌های طراحی گیمیفیکیشن، گیمیفیکیشن در تدریس، هر آنچه باید درباره طراحی بازی‌های آموزشی اثربخش بدانید، ۱۴ روز تا شادی پایدار و اضطراب را ترجمه کرده‌ام. در حال حاضر در سوئد هستم.

2 پاسخ

  1. درود
    عرض خداقوت
    از شما سپاسگزارم مطلب بسیار مفید بود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب