the consuming instinct کتاب

نقد کتاب consuming instinct و ارتباط آن با گیمیفیکیشن

یکی از بهترین کتاب‌هایی که در عمرم خواندم بی اغراق  کتاب consuming instinct است. این کتاب یک شاهکار بی‌نظیر است خود این کتاب پیش‌بینی می‌کند که تا چند سال دیگر خواندن این کتاب در تمامی مدارس کسب و کاری اجباری شود! و نویسنده‌ی این کتاب، یک فرهیخته‌ی بین المللی است که بسیار تلاش دارد تا جهانیان را نسبت به موضوعات خاصی آگاه سازد. دکتر گاد سعد نویسنده‌ی این کتاب است و من این کتاب را فارغ از هر بحث دیگری هم‌تراز با کتاب انسان خداگونه می‌دانم.

موضوع کتاب consuming instinct

این کتاب راجع به روان‌شناسی و انسان‌شناسی فرگشتی و رفتار مصرف‌کننده است. گیمیفیکیشن و رفتار مصرف کننده موضوع بسیار جذابی است که پیشتر راجع به آن صحبت کردیم. کتاب با صحبت راجع به حقایقی فرگشتی راجع به رفتار مصرف کننده آغاز می‌شود. نکته‌ی جالبی که در این کتاب وجود دارد و آن را متمایز از کتاب‌های دیگری مثل روانشناسی فرگشتی دیوید باس می‌کند این است که این کتاب از دید یک بازاریاب نوشته شده‌است! یعنی کتاب به دنبال استفاده از غرایز داروینی برای بازاریابی بهتر است.

دیدگاه حاکم در کتاب

کتاب بی‌نظیر است! در این کتاب شما تحقیقات بین فرهنگی بسیار جالبی را مشاهده می‌کنید. از بررسی فیلم‌ها و ادبیات فرهنگ‌های متفاوت بگیرید تا ساعت‌های تلویزیون دیدن مردم دنیا! همه‌ی این مسائل به ظاهر بی‌اهمیت در این کتاب بررسی شده و از مقایسه‌ی بین فرهنگی آن‌ها راجع به غرایز داروینی صحبت شده است.

gad saad

فصل‌های کتاب

کتاب consuming instinct بخش های متفاوتی دارد. در فصل اول کتاب راجع به خود فرگشت و ادعاهایی که راجع به آن می‌شود صحبت شده است. در فصل دوم راجع به غذاشناسی داروینی صحبت شده است که برخلاف انتظار بسیار جذاب است! در فصل سوم راجع به مسائل جنسی صحبت می‌شود اینکه در فرهنگ‌های متفاوت نگاه به عشق چه شکلی است و فرق دختر و پسر در چیست.

در فصل بعدی راجع به خانواده و تفاوت خانواده برای ما انسان‌ها صحبت می‌شود. فصل بعدی کتاب راجع به دوستی است و اینکه چرا دوستی مطرح است. خوبی کتاب این است که در هر فصل به نوعی به یک سوال پاسخ می‌دهد. مثلا اگر همه چیز بقاست چرا باید به دوستی اهمیت بدهیم؟ دیدگاه داروین و پیروانش راجع به این قضیه چیست؟

یک سیر تاریخی در کتاب وجود دارد که برای مثال داروین جواب فلان سوال را بلد نبود و بعدها همیلتون توانست با کشف DNA جواب این سوال را به این شکل بدهد! فصل بعدی کتاب راجع به آثار فرهنگی است و کتاب یک سوال ساده را مطرح می‌کند! اگر بالاترین درجه نیاز انسان خودشکوفایی است پس چرا در هیچ فرهنگی آهنگی نداریم که یک پسر به یک دختر بگوید من تو را به دلیل هوشت دوست دارم!!؟

consuming instinct

در فصل بعدی راجع به اینکه چه موقع می‌توانیم از چیزهای محلی و چه موقع از چیزهای جهانی استفاده کنیم صحبت می‌کند! مثلا اینکه صدای خشن یک مرد نشان‌دهنده‌ی میزان تستستورون وی است به همین دلیل هم دخترها از صدای کلفت خوششان می‌آید! ولی آیا نباید این صدای خشن با یک لهجه‌ی محلی همراه شود؟

فصل بعدی کتاب راجع به دین و کتاب‌های خودیاری است که به گفته‌ی کتاب بهترین چیزهایی هستند که از غرایز داروینی استفاده می‌کنند و به راحتی می‌فروشند! نکاتی را فیلم راجع به استفاده‌ی خاص ادیان از کودکان و… بیان می‌کند که برای من جالب بود. و در فصل انتخابی راجع به غیر عقلایی بودن رفتار مصرف‌کننده و داروینیسم صحبت می‌شود.

 

ارتباط کتاب با گیمیفیکیشن

وقتی که به رشته‌های متفاوتی نگاه می‌کنید متوجه می‌شوید که هر رشته برای خود ادبیات متفاوتی دارد و این ادبیات متفاوت کار را برای چندرشته‌ای بودن سخت می‌کند در گیمیفیکیشن هم ما از نظریه‌ی std یا خودتعیین گری گرفته تا اکتالیسیس و هکساد و انواع بازیکن بارتل به نوعی داریم با ادبیات متفاوت یک حرف یکسان را می‌زنیم!

اما نکته اینجاست که اگر به روانشناسی فرویدی مراجعه کنید باز شما یک ادبیات متفاوت را تجربه می‌کنید و .. همیشه برای من جای سوال بود که آیا می‌توان کاری کرد که همه چیز را در یک بستر یکسان و مشخص و واحد در نظر گرفت؟ دلیل ترجمه‌ی کتاب 14 روز تا شادی پایدار هم دقیقا همین بود! فرگشت و روانشناسی فرگشتی به عنوان یک چتر روی همه‌ی این مسائل می‌نشیند.

در کتاب consuming instinct شما حتی یک بار هم کلمه‌ی گیمیفیکیشن را نمی‌شنوید! اما خیلی بهتر متوجه نیازهای یک مصرف کننده خواهید شد که مشتری نهایی گیمیفیکیشن است! شناخت غرایز داروینی بسیار مهم است! مخصوصا اگر بخواهید به صورت بین المللی کار کنید. برای داشتن پی دی اف کتاب زیر همین پست کامنت بگذارید.

, , , ,

پست های مرتبط

51 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید